ATELIERFÆLLESSKAB
Danmarks største
Fonden FABRIKKEN for Kunst og Design er Danmarks største atelierbygning for professionelle kunstnere og designere. Som fond arbejder vi for at styrke muligheder og vilkår for professionelle kunstnere og designere lokalt, nationalt og internationalt.
FABRIKKEN rummer 51 atelierer og en produktionshal på 1000 kvadratmeter, som dagligt danner ramme om små og store kunstproduktioner såvel som kulturelle events og aktiviteter. Med godt 70 professionelle kunstnere og designere er FABRIKKEN et kunstnerisk hus, præget af faglighed, gensidig inspiration og kunstnerisk udveksling mellem praksisser, erfaringer og vidensfelter.
FABRIKKENs daglige virke favner den nationale såvel som internationale kunstscene, hvor husets atelierer og produktionshal spiller en central rolle i produktionen af værker, udstillinger og udsmykninger inden for kunst, design og kunsthåndværk. Som kunstfagligt hus bidrager FABRIKKEN til at styrke fremtidens kunstproduktion gennem viden, kompetencer og ressourcer indenfor kunstnerisk praksis og proces. FABRIKKEN faciliterer artist in residence-programmer og mentorordninger for at styrke kulturel udveklsing og netværk blandt kunstnerne.
HISTORIEN
Fonden FABRIKKEN for Kunst og Design er en erhvervsdrivende fond, nedsat af Københavns Kommune i 1991 og beliggende i det tidligere centralvaskeri på Sundholm. Stedet hed oprindeligt Kulturfabrikken. Som i dag var formålet også dengang at tilbyde værkstedsfaciliteter til og udviklingsmuligheder for kunstnere og kunsthåndværkere, fortrinsvis fra vækstlaget. Selve renoveringen og omdannelsen af det gamle vaskeri til kunstproduktion blev bl.a. drevet som et aktiveringstilbud til unge.
Nyt navn, samme formål
Fra begyndelsen har Københavns Kommune stillet bygningen til rådighed huslejefrit, og Kulturfabrikken modtog desuden et årligt driftstilskud frem til år 2000, hvor stedet var truet af lukning. I stedet blev en ny ordning aftalt, hvor driftstilskuddet frafaldt og økonomien skulle sikres gennem fornuftig drift. Stedet blev omdannet til FABRIKKEN for Kunst og Design, mens formålet forblev det samme: et atelierfællesskab for professionelle billedkunstnere, designere og beslægtede faggrupper.
I overgangsfasen gav Københavns Kommune tilskud til ombygning og omstrukturering af fondens administration og husets faciliteter. Antallet af atelierer blev fordoblet og rammerne blev istandsat til professionelt arbejde. I 2017 blev FABRIKKEN’s officielle navn Fonden FABRIKKEN for Kunst og Design. Siden den spæde start har FABRIKKEN transformeret sig fra kommunalt finansieret projekt til en professionel kunstinstitution, der favner både vækstlag og elite. Fondens formål er fortsat at skabe gode rammer for kunstproduktion og bidrage med kunst- og kulturarrangementer, som styrker det lokale og det nationale kunstmiljø.
ORGANISATION &
STRATEGI
-
Fonden FABRIKKEN for Kunst og Design er en almennyttig virksomhed, organiseret som en erhvervsdrivende fond, der uddeler arbejdsfaciliteter (atelierer) til professionelle kunstnere og designere. Fondens kerneopgave er at skabe gode rammer for professionel kunst- og designproduktion i Danmark. Dermed tjener FABRIKKEN til at understøtte husets faste kunstnere og designere, såvel som øvrige professionelle kunstnere og designere i Danmark. Københavns Kommune stiller bygningen til rådighed huslejefrit, og FABRIKKEN modtager således et indirekte årligt kommunalt tilskud.
Fondens formål, er:at tilvejebringe værkstedsfaciliteter for kunstnere og kunsthåndværkere, fortrinsvist fra vækstlaget
at tilvejebringe udviklings-, uddannelses- og inspirationsmuligheder for disse kunstnere og kunsthåndværkere,
at tilvejebringe muligheder for realisering af kunstneriske/kulturelle projekter,
at øge de enkelte kunstneres muligheder for dialog med og respons fra et større publikum.
Dette søges fremmet gennem driften af Fonden FABRIKKEN for Kunst og Design i København, ved at:Tildele værkstedsfaciliteter til kunstnere,
udleje produktionsplads til få produktions-værksteder, der fortrinsvis har kunstnere, teatre o. lign. som kunder,
tilbyde administrativ assistance i forbindelse med realiseringen af projekter
tilbyde uddannelse og kurser
-
I 2018 blev FABRIKKENs vision og mission formuleret og på baggrund af dette har FABRIKKEN udformet en strategi for perioden 2022 – 2025.
FABRIKKENs vision er, at FABRIKKEN skal være et fyrtårn for kunstnerisk praksisVed kunstnerisk praksis forstås:
Kunstproduktion og den kunstneriske proces
Udveksling og fællesskab kunstnere imellem
Kunst som et aktiv i samfundet
FABRIKKENs mission er, at FABRIKKEN bliver et fyrtårn for kunstnerisk praksis ved:
At skabe organisatoriske, faglige og bæredygtige rammer for kunstnerisk faglighed, udveksling og kunstproduktion for kunstnere lokalt, nationalt og internationalt.
Ved at tydeliggøre og fremme kunstnerens rolle og betydning i samfundsdebatten i Danmark. Ved at synliggøre betydningen af kunstneriske praksisformer, proces og kreativitet.
Ved at være dynamisk og nytænkende, blandt andet ved til enhver tid at rumme kunstnere fra hele det professionelle kunstneriske økosystem.
FABRIKKENs Strategi 2022-2025I FABRIKKENs Strategi 2022 – 2025 kan du læse om, hvilke initiativer vi arbejder på at iværksætte nu og hvilke vi håber at styrke i fremtiden.
-
FABRIKKENs bestyrelse består af repræsentanter udpeget af hhv. Amager Kultur, Akademirådet, Dansk Kunstnerråd og FABRIKKENs brugere samt af bestyrelsen selv. Bestyrelsen er fondens øverste organ, og er ansvarlig for at tegne Fondens overordnede rammer og strategiske retning.
Bestyrelsen for Fonden FABRIKKEN for Kunst og Design er:Bjørn Karsholt, formand (udpeget af Amager Kultur)
Nicolai Lund Overgaard, næstformand (udpeget af Akademirådet)
Tanya Lindkvist (udpeget af FABRIKKENs brugere)
Kerstin Bergendal (udpeget af Dansk Kunstnerråd)
Kirsten Bagge Nielsen (udpeget af FABRIKKENs brugere)
-
Den daglige ledelse varetages af FABRIKKENs direktør, Charlotte Malte, som er ansvarlig for fondens organisering, drift og udvikling.
Fonden driftes af direktøren i samarbejde med følgende medarbejdere:
Maria Gry Bregnbak, Udviklings- og residencyansvarligKatrine Duelund, Administrativ medarbejder
Sidsel Søgaard Spas, Projekt- og udviklingsmedarbejder
-
Brugerrådet repræsenterer FABRIKKENs kunstnere, designere og kunsthåndværkere og fungerer som rådgivende organ og leverer som sådan input og sparring til fondens bestyrelse og ledelse. Brugerrådet består af fire kunstnere/designere, som vælges for en fireårig periode af og i blandt FABRIKKENs atelierbrugere. Brugerrådet inddrages i forhold, der har væsentlig betydning for kunstnere, designere og kunsthåndværkere på FABRIKKEN.
Det nuværende brugerråd på FABRIKKEN er:Eva Steen Christensen
Lasse Sylvest Lilleør
Kasper Kyster
Signe Vad
-