Sirkku Rosi udvalgt som FIDA-resident 2020

Sirkku Rosi, “There Must be a Mistake in the World”, 2020, Akvarel på papir, 110 x 140 cm.

19. maj 2020


Pressemeddelelse


Kunstner Sirkku Rosi er netop er blevet udvalgt som den unge, finske kunstner, der i 2020 får tilbudt ophold på FABRIKKEN for Kunst og Design i to måneder, som en del af det finsk-danske Artist in Residence-program FIDA.

”Det er med stor fornøjelse, at vi i sensommeren 2020 kan byde velkommen til den finske billedkunstner Sirkku Rosi. Hun bliver FIDA-programmets anden kunstner, og vi glæder os til at tage imod hende. Rosi er en ung kunstner, som arbejder med akvarel og performance, og som netop nu står et sted i sin karriere, hvor et residency med FIDAs ressourcer vil være fremmende og gavnligt for hendes videre færd” fortæller residency ansvarlig, Maria Gry Bregnbak om valget af Rosi til programmet.

Sirkku Rosi er uddannet fra Aalto University School of Arts and Design i Helsinki, og kredser i sit arbejde med både akvarel og performance om temaer, der tager udgangspunkt i kropslighed.


Fra FIDA-programmets jury, der består af to billedkunstnere og to kuratorer, lyder det blandt andet om valget af kunstneren:

Der er ingen tvivl om, at Rosi behersker sine medier, og særligt tydeligt er det i akvarellerne, hvor motiverne udføres virtuost. Gennem sin særegne behandling af krop og kød i akvarel såvel som i performance, formår Rosi at opnå et unikt udtryk, som er helt hendes eget. Selv kalder hun sin motivverden for et diminutivt kødkarneval, hvor hverdagens små ritualer udforskes med sans for det absurde. Resultatet er en kropspositivistisk ode til kødet og til det levede liv.”


Residency-programmet FIDA blev etableret i 2019 i et samarbejde mellem Finlands Kulturinstitut i Danmark og Fonden FABRIKKEN for Kunst og Design. Samme år optog programmet den første kunstner, Juuso Noronkoski. Om opholdet siger han blandt andet:

“FIDA overgik mine forventninger både hvad angår organiseringen af programmet, men særligt i forhold til de møder med lokale kunstnere, kuratorer og andre kunstprofessionelle, programmet satte op. Jeg var virkelig glad for at have tid til og mulighed for at møde alle disse mennesker.” Juuso Noronkoski kommer tilbage til København i efteråret, hvor han er inviteret til at deltage på en udstilling.


FIDA-programmets formål er at skabe et stærkt netværk mellem den finske og danske kunstscene, samt introducere en finsk kunstner til et dansk kunstmarked. Udover atelierplads på FABRIKKEN kan Sirkku Rosi derfor også se frem til at deltage i netværksopbyggende aktiviteter lokalt og på tværs af landet, der ikke blot styrker kunstnerens netværk i Danmark, men som også giver den danske kunstscene mulighed for at etablere nye, varige forbindelser til den finske scene, når hendes residency starter til august.


Finlands kulturinstitut i Danmark tilbyder finsk knowhow og faciliterer kulturudveksling inden for samtidskunst og scenekunst, med det mål, at udvikle og styrke dialogen mellem professionelle kunstaktører fra Finland og Danmark og det brede publikum. Om programmet siger instituttet:

“FIDA giver store muligheder til finske og Finlands-baserede kunstnere til at blive præsenteret til den danske kunstscene. Finlands Kulturinstitut i Danmark takker Fonden FABRIKKEN for Kunst og Design i København for et rigtig godt samarbejde, og vi glæder os meget til at få en ny kunstner fra Finland til Danmark i august.”

Læs mere om FIDA og FABRIKKENs øvrige residency-programmer her.