Wet, Work: udstilling af talenter fra FABRIKKENs atelierprogram for nyuddannede

19. september 2023


I sensommeren 2022 startede et nyt, talentfuldt hold af unge kunstnere og designere i FABRIKKEN for Kunst og Designs 2-årige acceleratorprogram for nyuddannede. Nu, godt et år inde i programmet, præsenterer programmets 13 deltagere udstillingen ”Wet, Work” i samarbejde med kurator Mette Woller. Udstillingen kan opleves gratis på FABRIKKEN den 5.-8. oktober.


Wet, Work

Kuratorisk tekst af Mette Woller

Havet, skumsprøjt og vand i bevægelse – er associationer, der kan forbindes til de store cirkulerende vasketromler, der engang stod i udstillingens lokaler. En tilstedeværelse af vand og tekstiler og arbejdsgange, som var fundamentet for det centralvaskeri FABRIKKEN for Kunst og Design engang husede.

Den historiske industribygning er tegnet af Hans Christian Hansen – under Københavns daværende stadsarkitekt Poul Holsøe – i 1939. Bygningens betagende loftkonstruktion og lysindtag vidner om arkitektoniske fordele for fabriksarbejde og er en daglig påmindelse om, hvor stedets navn kommer fra. Men væggene gemmer også på fortællinger om det område, bygningen var en del af.

Kulturfabrikken er en del af området Sundholm – et sted som husede de samfundsmæssigt udstødte og som også i dag bærer præg af at være hjemsted for marginaliserede grupper. Herbergscentret Sundholm og natcafé er et midlertidigt botilbud i området for hjemløse, misbrugere og folk med psykiske lidelser.

Med udgangspunkt i stedets historie har 13 kunstnere og designere skabt en udstilling, der specifikt forholder sig til den kontekst og arkitektur, de til daglig er en del af og skriver med Wet, Work – udstillingen ind i stedets historie.

Sundholm blev opført i 1905-1908. Det bestod af to hovedkomponenter: en arbejdsanstalt, der husede personer i stand til at arbejde, men som ikke havde mulighed for at forsørge sig selv, og en tvangsanstalt, der var hjemsted for individer, der var blevet anbragt på grund af en dom. Sundholm blev anset som et sted, hvor personer med sociale udfordringer kunne blive resocialiseret, med det formål at transformere dem til “ordentlige” borgere gennem arbejde og pligter.

Et sted der vidner om, hvordan man anså de boende gennem retoriske betegnelser. I alt havde Sundholm omkring 1.000 beboere – som blev kaldt for “lemmer”. Hovedparten var kriminelle, “løsagtige kvinder”, hjemløse og psykiske udfordrede. På arbejdsanstalten var der pligt til at arbejde, og man kunne beskæftiges ved f.eks. vask, vævning, håndværk samt pasning af svin. Centralvaskeriet var et af områdets værksteder. Betegnelsen for anstalten blev i 1960 ændret til forsorgshjem, men arbejdstvangen blev opretholdt helt til 1978.

Inspireret af dette dykker udstillingen ned i tanker om ikke at passe ind i systemer. Det kliniske og fejlfrie stilles over for det snavsede og usete, mens hvid undersøges ud fra ideer om renhed og perfektion. Vaskeriets former og konstruktioner udforskes i forhold til mønstre og rum, ligesom det undersøges, hvordan den tidligere fabriks gentagelser og rytmer vibrerer ned i et hus for kunstnerisk produktion. Mystiske, utilpassede væsner forsøger at navigere rundt i en verden med hvirvlende dimensioner, hvor det hele er ved at gå i opløsning, mens arkivalske genstande opererer som fragmenterede dokumenter fra en anden tid.

Bidragsyderne er en del af FABRIKKENs Atelierprogram for nyuddannede billedkunstnere og designere, som er et toårigt acceleratorprogram, der sigter mod at udvikle deltagernes praksis og karriere. Alle har de skabt værker, der viser, hvordan Sundholm er en påmindelse om, hvordan steder bærer spor af deres fortid.

Med denne udstilling samles de bidragendes praksisser efter programmet første år og skaber bølgende bevægelser til en fortid, der vidner om våde miljøer og produktion.

Fernisering:
Torsdag den 5. oktober kl. 17-20.
Alle interesserede er velkomne.


Åbningstider:
Torsdag d. 5. oktober kl. 17-20
Fredag d. 6. oktober kl. 14-18
Lørdag d. 7. oktober kl. 10-14
Søndag d. 8. oktober kl. 10-14
Udstillingen er gratis for alle og der er indgang fra FABRIKKENs have på bagsiden af bygningen.


De deltagende kunstnere og designere er:
Emma Bang, Ditte Marie Frost, Linn Henrichson, Karon Nilzén, Anna Bruun Kristiansen, Kasper Kyster, Rumle Larsen, Signe Rohardt Lund, Marianne Noer, M. B. Pedersen, Lærke Ryom, Trine Struwe og Rikke Winterbottom.

Kurator: Mette Woller


Find eventet for udstillingen “Wet, work” på Facebook her: https://fb.me/e/1nc0CUqBY

FABRIKKENs Atelierprogram for nyuddannede billedkunstnere og designere er støttet af 15. Juni Fonden og Augustinus Fonden.

Plakatdesign: Linn Henrichson