FABRIKKEN Afd. AC: Rasmus Myrup spærrer fimbulvinteren inde i Amager Centret

31. oktober 2023

Den 3. november tyvstartes vinteren på samtidskunstplatformen FABRIKKEN Afd. AC. Billedkunstner Rasmus Myrup præsenterer det tiende bidrag i udstillingsrækken i Amager Centret, når han bringer kuldens stilstand ind i indkøbscentres trængsel og alarm, med installationen “Fimbul” der udfordrer vinterens symbolske betydning, til og med januar 2024.

November er efterår. For mange af os har ordet en poetisk men også trist klang. Efter-år, som når noget er slut, selvom året endnu ikke er det. Det indvarsler vinteren, der på gotisk betyder Den Våde Årstid. Netop denne vinter kan man opleve billedkunstner Rasmus Myrups installation “Fimbul” i et råt butikslokale på 1. sal i Amager Centret. Mellem Pakkeshop og Bahne inviterer et indespærret snelandskab til refleksion omkring det cykliske i både årstider og relationer såvel som forholdet mellem mennesket og naturen.


Bag det lukkede butiksgitter har Myrup skabt et stille landskab af glimtende snedriver, der indtager de industrielle omgivelser på en måde, som er os uvant. “Fimbul” af Rasmus Myrup er det tiende bidrag i rækken af udstillinger på platformen FABRIKKEN Afd. AC, der skaber uventede møder med samtidskunst fra øverste hylde i kontekst af indkøbsturen.

En ode til genfødsel

Udstillingens titel refererer til den tre-år lange vinter, der ifølge nordisk mytologi indvarsler verdens undergang. Dog er Myrups “Fimbul” ikke en udelukkende dystopisk fortælling. Den imponerende, glitrende vinterscene inviterer beskueren til at tænke på, hvad der mon gemmer sig under det skinnende sneflor.


Fimbulvinterens referencer til forestillingen om verdens undergang skal i Myrups version forstås som en invitation til at tænke på en ny begyndelse. Præcis som vintergækkerne, der venter under sneen, skaber vinteren mulighed for genfødsel og nye begyndelser. Udstillingen minder os om, at nok er vinteren lang, men at det bliver forår igen. Også for mennesker, der kan opleve, at relationer dør ud, og at tiden kan føles som et Efter. Men ligesom årstiderne er cykliske, så kan også tid og relationer opleves sådan.


Vinteren er ikke bare lukketid, den er også nødvenlig for at foråret kan komme. Ligesom årstiderne og naturens cykliske forhold er nødvendige for dynamikken i livet, minder “Fimbul” os om, at den stilstand, der repræsenteres i det aflukkede snelandskab, er afgørende for den refleksion der skal til, for at kunne skabe forandring.


Udstillingen kan opleves på 1. sal mellem Pakkeshop og Bahne fra 3. november – 31. januar 2024. Alt imens vinteren tager over udenfor centermurerne, og centergæsterne forbereder sig på både de traditioner og nye begyndelser, som årstiden bringer med sig.

Om FABRIKKEN Afd. AC

Udstillingsplatformen FABRIKKEN Afd. AC åbnede i september 2020 og viser skiftende værker af danske samtidskunstnere i Amager Centret. Rasmus Myrup tilføjes stærkt felt af danske kunstnere, der tidligere har vist værker i kontekst af indkøbsturen: Henrik Plenge Jakobsen, Søren Hüttel, Esben Weile Kjær, Michelle Eistrup, Siska Katrine Jørgensen, Camilla Berner, Molly Haslund, HuskMitNavn og Luna Scales. Til kunstoplevelserne knyttes kreativ formidling målrettet børnefamilier flere gange årligt. Læs mere om FABRIKKEN Afd. AC her.

Platformen er initieret af FABRIKKEN for Kunst og Design og realiseres i samarbejde med Amager Centret. Projektet og udstillingen med Rasmus Myrup er støttet af Amager Øst Lokaludvalg, Amager Vest Lokaludvalg, 15. Juni Fonden, Statens Kunstfond, Spar Nord Fonden og Beckett Fonden.

Om Rasmus Myrup

Billedkunstner Rasmus Myrup (f. 1991) udforsker menneskets omskiftelige natur og vores tilknytning til naturen. Gennem skulptur, installation og tegning undersøger han store fortællinger om menneskehedens eksistens, evolution, historie og intime følelser. Myrup udforsker de store fortællinger om andre tider, arter og verdener. I Myrups univers kan alt fra neandertalere til træer og folklore, skinne nye perspektiver på emner som bl.a. død, sex og magt. Hans seneste soloudstillinger inkluderer “Precoming” på O – Overgaden (DK), “Vertreibzeit” på Kunstverein Göttingen (DE) og “Slut [The End]” på Jack Barrett (US). Læs mere om kunstneren på hans hjemmeside: https://rasmusmyrup.com/

Om FABRIKKEN

FABRIKKEN for Kunst og Design er Danmarks største atelierbygning, hvorfra mere end 60 kunstnere og designere dagligt skaber kunst til ind- og udland. FABRIKKEN tilbyder attraktive faciliteter for kunstproduktion i Hovedstaden og arbejder for at styrke vilkår for kunstproduktion. FABRIKKEN faciliterer desuden residency-programmer for internationale kunstnere og kuratorer.