Luna Scales på FABRIKKEN Afd. AC i Amager Centret: Kunsten at læge en krop

25. maj 2023

Pressemeddelelse

Fra fredag d. 26. maj og ind i efteråret, blander billedkunstner Luna Scales sine poetiske videoværker med Amager Centrets kommercielle kontekst og æstetik. Scales’ udstilling i centret er det niende bidrag til samtidskunstplatformen FABRIKKEN Afd. AC.

Luna Scales har til Amager Centret sammensat udstillingen ”First, do no harm”, som består af to videoværker der indtager centerrummet på hver sin måde.

Det første værk infiltrerer Amager Centrets visuelle dynamik, når Scales’ fem forskellige poetiske skildringer af en ortopædkirurgisk undersøgelse, der anvender berøring af ankel og fod, blander sig med reklamespots på de mange skærme i centret. I værket dvæler kameraet ved mødet mellem lægens hånd og den spinkle fod, den blege hud og den sorte baggrund, og skaber en lille oase af fokus og ro midt i centrets kommercielle fart. I centrets stueetage, i et hvilehjørne ved ét af centrets grønne atriumgårde mellem Espresso House og Rituals, finder man, på en lille skærm, anden del af Scales’ udstilling. Værket, der næsten står stille, inviterer centergæsten til at stoppe op, og opleve kroppen i kunsten på en ny måde.


FABRIKKEN Afd. AC #9: Luna Scales ”First, do no harm”, kan opleves på centerskærmene og i stueetagen frem til og med oktober. Op til efterårsferien udkommer den gratis kreapose med gør-det-selv-kunst for hele familien, inspireret at Scales’ værker.

Den lægelige gerning og blikket på kroppen i kunsten

Videoværket ”First, do no harm” der har givet titel til Scales’ udstilling i Amager Centret, viser en ortopædkirurgisk undersøgelse af en fod, der er filmet i slowmotion. Ved at føle og mærke sig frem, bøje og strække foden, undersøger lægens hænder, hvor meget bevægelighed der er i foden. Metoden kaldes palpation (fra latin; ”palpare”, der betyder ‘beføle, berøre blidt, kærtegne’). Palpation benyttes til at undersøge kroppens overflade ved brug af undersøgerens hænder. I videoen indgår citater fra ”den Hippokratiske ed”, der er det første eksempel på en nedskrivning af etiske regler for lægegerningen, og som har været en grundsten for lægeetikken i vesten.

Med uddrag fra eden, sætter værket fokus på det historiske perspektiv knyttet til lægegerningen, som et fag der især er forbundet med et moralsk ansvar og etiske principper. Værket, der kan opleves i fem brudstykker af hver 20 sekunders varighed på centerskærmene, er også̊ en undersøgelse af mødet og relationen mellem læge og patient samt den intimitet, der ligger i at blive fysisk berørt under en lægelig undersøgelse.


”FlirT420” er titlen på det 25 minutter lange, langsomme værk, som kan opleves ved atriumgården mellem Rituals og Espresso House i centrets stueetage. Videoværket er optaget med et termografisk kamera, som bruges til at registrere overfladetemperaturer. Billedet vi ser, er skabt af infrarød stråling, og er dermed en visualisering af temperaturforskelle. Kroppen som poserer foran termokameraet, er på en og samme tid skjult og anonym, men også blottet og intim. Værket undersøger mødet mellem kameraet som et videnskabeligt instrument, og én af billedkunstens klassiske figurer; den nøgne, poserende kvinde.


Med sit bidrag til FABRIKKEN Afd. AC giver Luna Scales centergæsten en invitation til fordybelse i kroppen og den kropslige videnskab som et instrument i kunsten, mens kunsten samtidig også kan opleves som et middel til at reflektere over, hvordan vi oplever både kroppe og lægevidenskaben.

Om FABRIKKEN Afd. AC

FABRIKKEN Afd. AC åbnede i september 2020 og viser skiftende værker af danske samtidskunstnere i Amager Centret. Frem til sommeren 2022 kunne man i centret opleve værker af kunstnerne Henrik Plenge Jakobsen, Søren Hüttel, Esben Weile Kjær, Michelle Eistrup, Siska Katrine Jørgensen, Camilla Berner og Molly Haslund. Luna Scales er den anden i rækken, og efterfølger udstilling #8 med HuskMitNavn, der også kan opleves i centret til og med sommer.  Til kunstoplevelserne knyttes kreativ formidling målrettet børnefamilier. Læs mere om FABRIKKEN Afd. AC her.

Platformen er initieret af FABRIKKEN for Kunst og Design og realiseres i samarbejde med Amager Centret. Projektet og udstillingen med Luna Scales er støttet af Amager Øst Lokaludvalg, Amager Vest Lokaludvalg, 15. Juni Fonden, Statens Kunstfond, Spar Nord Fonden og Beckett Fonden.

Om Luna Scales

Luna Scales (f. 1992) er uddannet billedkunstner fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2020. Hendes kunstneriske praksis er primært baseret på videomediet, hvorigennem hun arbejder med det medicinske sprog og blik på kroppen. Hun udforsker både den poetiske dimension i diagnostik og det konkrete møde og relation mellem lægen og patienten. Ved at udforske de to perspektiver ønsker hun at skabe et sprog for de almene vilkår. Flere af Scales’ værker har været udstillet på en række gruppeudstillinger både nationalt og internationalt, og i 2019 havde hun sin første soloudstilling på Bonniers Konsthall i Stockholm, Sverige. Læs mere om kunstneren på hendes hjemmeside: https://www.lunascales.com/

Om FABRIKKEN

FABRIKKEN for Kunst og Design er Danmarks største atelierbygning, hvorfra mere end 60 kunstnere og designere dagligt skaber kunst til ind- og udland. FABRIKKEN tilbyder attraktive faciliteter for kunstproduktion i Hovedstaden og arbejder for at styrke vilkår for kunstproduktion. FABRIKKEN faciliterer desuden residency-programmer for internationale kunstnere og kuratorer.