Luna Scales

Videoværker: “First, do no harm“, 2023

Informationsskærme i hele centret, samt monteret skærm i hvileområde i stueplan, mellem Espresso House og Rituals
26. maj – 31. oktober 2023. Midlertidigt værk.


Luna Scales har til Amager Centret sammensat udstillingen ”First, do no harm”, som består af to videoværker der indtager centerrummet på hver sin måde.


Videoværket ”First, do no harm” der har givet titel til Scales’ udstilling i Amager Centret, viser en ortopædkirurgisk undersøgelse af en fod, der er filmet i slowmotion. Ved at føle og mærke sig frem, bøje og strække foden, undersøger lægens hænder, hvor meget bevægelighed der er i foden. Metoden kaldes palpation (fra latin; ”palpare”, der betyder ‘beføle, berøre blidt, kærtegne’). Palpation benyttes til at undersøge kroppens overflade ved brug af undersøgerens hænder. I videoen indgår citater fra ”den Hippokratiske ed”, der er det første eksempel på en nedskrivning af etiske regler for lægegerningen, og som har været en grundsten for lægeetikken i vesten.

Med uddrag fra eden, sætter værket fokus på det historiske perspektiv knyttet til lægegerningen, som et fag der især er forbundet med et moralsk ansvar og etiske principper. Værket, der kan opleves i fem brudstykker af hver 20 sekunders varighed på centerskærmene, er også̊ en undersøgelse af mødet og relationen mellem læge og patient samt den intimitet, der ligger i at blive fysisk berørt under en lægelig undersøgelse.


”FlirT420” er titlen på det 25 minutter lange, langsomme værk, som kan opleves ved atriumgården mellem Rituals og Espresso House i centrets stueetage. Videoværket er optaget med et termografisk kamera, som bruges til at registrere overfladetemperaturer. Billedet vi ser, er skabt af infrarød stråling, og er dermed en visualisering af temperaturforskelle. Kroppen som poserer foran termokameraet, er på en og samme tid skjult og anonym, men også blottet og intim. Værket undersøger mødet mellem kameraet som et videnskabeligt instrument, og én af billedkunstens klassiske figurer; den nøgne, poserende kvinde.


Med sit bidrag til FABRIKKEN Afd. AC giver Luna Scales centergæsten en invitation til fordybelse i kroppen og den kropslige videnskab som et instrument i kunsten, mens kunsten samtidig også kan opleves som et middel til at reflektere over, hvordan vi oplever både kroppe og lægevidenskaben.Om Luna Scales

Luna Scales (f. 1992) er uddannet billedkunstner fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2020. Hendes kunstneriske praksis er primært baseret på videomediet, hvorigennem hun arbejder med det medicinske sprog og blik på kroppen. Hun udforsker både den poetiske dimension i diagnostik og det konkrete møde og relation mellem lægen og patienten. Ved at udforske de to perspektiver ønsker hun at skabe et sprog for de almene vilkår. Flere af Scales’ værker har været udstillet på en række gruppeudstillinger både nationalt og internationalt, og i 2019 havde hun sin første soloudstilling på Bonniers Konsthall i Stockholm, Sverige.

Besøg kunstnerens hjemmeside her.