Kunst, håndværk og nysgerrighed: Lokale børn skaber kunstværker i pileflet


30. juni 2022

Hvilken slags magi kan opstå, når en gruppe lokale børn og unge mødes omkring kunsten og det gamle håndværk, pileflet? Netop denne undersøgelse har været omdrejningspunktet for et kreativt workshopforløb, der blev iværksat i 2019, og siden bremset af Corona-pandemien. Dette forår er projektet endelig blevet til virkelighed, i samarbejde mellem Amagerbro Helhedsplan, kurator Ida Skyum, udstillingsstedet Overgaden og FABRIKKEN for Kunst og Design.

I april måned blev Overgadens søjlesale indtaget af kunstner og billedvæver Annette Holdensen (1934), hvor bl.a. Holdensens ikoniske værk ”Pilemonolitter” (1987) blev udstillet igen.

I slutningen af maj flyttede der derfor Annette Holdensen-inspirerede pilefletshuler ind på Øselsgades legeplads. Ikke fra Holdensens egen hånd, men fra hænderne af i alt 25 børn og unge i alderen 10-14 år fra de amagerkanske ”Kulturpiloterne for børn og unge”.

Netop Annette Holdensens Pilemonolitter har dannet udgangspunkt for et undervisningsprojekt med pileflet som omdrejningspunkt, af kurator Ida Skyum. Projektet blev oprindeligt til i forbindelse med ”Alt_Cph 2020: Mønstre i modstand”, kurateret af Laboratoriet for Æstetik og Økologi – Biennalen måtte dog aflyses pga. den verserende coronapandemi, og undervisningsprojektet har nu, to år senere, endelig ladet sig gennemføre dette forår, i samarbejde med Overgaden.

Gennem april og maj måned har Kulturpiloterne studeret Holdensens værker, tegnet skitser, besøgt Amager Pilemark og lært pileflet for selv at kunne bygge huler til Øselsgades bemandede legeplads, der er en del af Amagerbro Helhedsplan og nær nabo til FABRIKKEN. Undervisningsforløbet blev bl.a. faciliteret af billedkunstner Sophia Luna Portra, der er barnebarn til Annette Holdensen, og derfor kender hendes praksis rigtig nært.

Kulturpiloternes pileflethuler blev fejret med fernisering på Øselsgade legeplads den 24. maj, hvor værkerne har fået permanent hjem til glæde for andre, der besøger og bruger legepladsen.


Tusind tak til samarbejdspartnerne på projektet: Amagerbro Helhedsplan, kurator Ida Schyum, Overgaden, billedkunstner Sophia Luna Portra, underviser Livia Prescha og Kulturpiloterne.

Projektet er generøst støttet af Ernst og Vibeke Husmans Fond og Frantz Hoffmanns Mindelegat, og markerer afslutningen på projektet ”FABRIKKEN Outreach” der siden 2018 har arbejdet med kunst og formidling til børn og unge FABRIKKENs lokalområde.


Fotos: Overgaden