Historien


Fonden FABRIKKEN for Kunst og Design er en erhvervsdrivende fond, nedsat af Københavns Kommune i 1991 og beliggende i det tidligere centralvaskeri på Sundholm. Stedet hed oprindeligt Kulturfabrikken. Som i dag var formålet også dengang at tilbyde værkstedsfaciliteter til og udviklingsmuligheder for kunstnere og kunsthåndværkere, fortrinsvis fra vækstlaget. Selve renoveringen og omdannelsen af det gamle vaskeri til kunstproduktion blev bl.a. drevet som et aktiveringstilbud til unge.

Nyt navn, samme formål

Fra begyndelsen har Københavns Kommune stillet bygningen til rådighed huslejefrit, og Kulturfabrikken modtog desuden et årligt driftstilskud frem til år 2000, hvor stedet var truet af lukning. I stedet blev en ny ordning aftalt, hvor driftstilskuddet frafaldt og økonomien skulle sikres gennem fornuftig drift. Stedet blev omdannet til FABRIKKEN for Kunst og Design, mens formålet forblev det samme: et atelierfællesskab for professionelle billedkunstnere, designere og beslægtede faggrupper.

I overgangsfasen gav Københavns Kommune tilskud til ombygning og omstrukturering af fondens administration og husets faciliteter. Antallet af atelierer blev fordoblet og rammerne blev istandsat til professionelt arbejde. I 2017 blev FABRIKKEN’s officielle navn Fonden FABRIKKEN for Kunst og Design. Siden den spæde start har FABRIKKEN transformeret sig fra kommunalt finansieret projekt til en professionel kunstinstitution, der favner både vækstlag og elite. Fondens formål er fortsat at skabe gode rammer for kunstproduktion og bidrage med kunst- og kulturarrangementer, som styrker det lokale og det nationale kunstmiljø.