Shopping, softice og samtidskunst: FABRIKKEN rykker ind i Amager Centret

23. september 2020

Pressemeddelelse


I kølvandet på den verserende coronapandemi, lancerer kunstproduktionscenteret FABRIKKEN for Kunst og Design nu platformen FABRIKKEN Afd. AC, der vil gøre kunsten og den kunstneriske proces til en del af indkøbsturen i det nyrenoverede Amager Centret. Den første manifestation kan nu opleves i centerets metroarkade.


Under forsommerens gradvise genåbning af landet, fik storcentrene lov til at åbne før museer og kunsthaller. Forbrugerne kunne igen klare alle indkøb under ét tag og slubre latte på centercaféen, før de kunne få plus på kunstoplevelseskontoen hos landets kunstinstitutioner. De fleste storcentre lukkede endda aldrig helt, da supermarkederne holdt gang i svingdørene under lockdown. Denne nye, covide virkelighed har spiret et nyt samarbejde mellem FABRIKKEN for Kunst og Design og den amagerkanske center-kranspulsåre; Amager Centret. Platformen har fået titlen FABRIKKEN afd. AC.

FABRIKKEN for Kunst og Design ligger i det gamle centralvaskeri på Sundholm på Amager, og er et hus, hvor der hver dag produceres samtidskunst. Det er en arbejdsplads og dørene er oftest lukkede for offentligheden, for kunstnerne skal have arbejdsro. Samtidig vil produktions- og videncenteret gerne dele oplevelsen af samtidskunst med sit lokalmiljø – og gøre det på en uformel måde og i en sammenhæng, hvor publikum er bredt og mangfoldigt.

”Amager Centret er den bedst tænkelige samarbejdspartner. Kunsten skal ud til folket, og folket er i Amager Centret. Vi håber, at vi med samarbejdet kan bidrage til at gøre besøget i Amager Centret til andet og mere end en indkøbstur og samtidig udbrede kendskabet i offentligheden til, hvad samtidskunsten er og kan. De deltagende kunstnere er udvalgt ud fra, hvad vi mener vil fungere godt i centerets ramme – både for kunstneren og publikum. Samtidig ser vi platformen som en oplagt mulighed for at prøve nye tiltag og formater af” siger FABRIKKENs direktør, Marie Louise Helveg Bøgh, om bevægegrundende bag samarbejdet.

Storcentret er vor tids markedsplads. Det er her folk mødes og meninger brydes. For FABRIKKEN er det vigtigt, at kunsten befinder sig midt i det pulserende liv og ikke alene befinder sig på udstillingssteder, hvor kun en del af befolkningen kommer. Med platformen FABRIKKEN Afd. AC ønsker både FABRIKKEN og Amager Centret at styrke kunstens muligheder for at virke dér, hvor det hele sker. Og ikke mindst sikre alternative og tilgængelige rammer for kunsten, skulle landet blive ramt af endnu en nedlukning.

FABRIKKEN Afd. AC vil fremover præsentere udstillinger, workshops og andre events, der imødekommer både centergæster og kunstpublikum. Bag programmet står en projektstyregruppe, der består af kunstnerne Molly Haslund, Camilla Berner og Esben Weile Kjær samt FABRIKKENs kunstfaglige personale, Marie Louise Helveg Bøgh og Maria Gry Bregnbak.


Op Art til indkøbsturen

Den første manifestation under FABRIKKEN afd. AC er et værk af billedkunstner Henrik Plenge Jakobsen, hvis kunstneriske arbejdsform er funderet i idébaseret skulptur, performance og værker i det offentlige rum. Til Amager Centret har Plenge Jakobsen skabt en vægudsmykning med titlen ”Ultramarint og gult rotorrelief” som består af et roterende relief ovenpå et vægmaleri, og udgør et spinnende, optisk eksperiment foran øjnene på centrets besøgende.
”Det er meget animerende at lave optisk kunst til et hyper offentligt rum som Amager Centret, og så endda til et sted, jeg selv ofte kommer forbi”, siger Plenge Jakobsen om sit bidrag til platformen, som monteres i midten af uge 39. Processen omkring værkets tilblivelse er en central del af FABRIKKEN afd. ACs oplevelseskoncept, og centrets besøgende kan derfor møde Henrik Plenge Jakobsen under indkøbsturen og følge med, når han sætter værket op i centerets nyrenoverede metroarkade.


Amager Centret version 2.0

For Amager Centret er samarbejdet en mulighed for at understøtte ambitionen om, at løfte det nyistandsatte centers identitet fra introvert bydelscenter til et attraktivt, åbent center, der er i harmoni med lokalområdets karakter. Det kunstfaglige samarbejde styrker kun Amager Centrets position som kulturelt centrum og samlingspunkt på Amagerbro – for shopping og nu også for kunstoplevelser. Kunsten i Amager Centret skal være med til at hæve blikket fra indkøbskurven og skabe nye perspektiver i en tid præget af usikkerhed.

”Da FABRIKKEN henvendte sig i foråret med deres forslag til et samarbejde, ramte de plet i forhold til de ambitioner, vi har med det nyrenoverede center. Vi er glade for at invitere lokale initiativer indenfor, og i det hele taget at være et kulturelt samlingspunkt for Amager. Vi glæder os til at give vores besøgende mulighed for også at få en kunstoplevelse med på turen.” fortæller Center Marketing Manager, Camilla Lassen, om samarbejdet.


Aktiviteterne i FABRIKKEN Afd. AC er, udover Amager Centret, støttet af Amager Øst Lokaludvalg og Det Obelske Familiefond.

——–
Om Henrik Plenge Jakobsen

Billedkunstner Henrik Plenge Jakobsen er født i 1967 i København og bor på Christianshavn. Han er uddannet ved Det Kongelige Danske Kunstakademi, København og Institut des Hautes Etudes en Art Plastique og Ecole Nationale Supérieur des Beaux Arts, begge i Paris og har udstillet internationalt i de seneste 30 år. Plenge Jakobsen arbejder primært med universelle tematikker indenfor f.eks. økonomi, historie og politik, og behandler ofte grundeksistentielle fænomener såsom angst, fremmedgørelse og frigørelse. Hans kunst skabes, kort fortalt, i en friktion mellem koncept, handling og materie, ligesom den bestræber sig på at levere sin egen symbolske analyse og kommentar til den verden, vi er en del af.