Esben Weile Kjær indtager Amager Centret

28. juni 2021

Pressemeddelelse


Subkultur møder mainstream i billedkunstner Esben Weile Kjærs bidrag til udstillingsplatformen ’FABRIKKEN Afd. AC’ i Amager Centret, der kan opleves centralt i centret i de kommende måneder.


Siden efteråret 2020 har atelierfællesskabet FABRIKKEN for Kunst og Design og Amager Centret arbejdet sammen om at bringe kunsten ind i storcentret og ud til folket. Nu er platformen klar med den tredje udstilling i rækken. Fra slutningen af juni kan et nyt stort lysværk, af den fremadstormende kunstner Esben Weile Kjær, opleves fra både stueetage og 1. sal i Høje Gågade centralt i Amager Centret.


Subkultur i kommerciel kontekst

I værket ‘Advertise, Hypnotise, Traumatise’ har billedkunstner Esben Weile Kjær taget udgangspunkt i otte symboler fra den læderjakke, som han gik med, da han var punker. Til udstillingen i Amager Centret har Weile Kjær transformeret læderjakkens symboler til kæmpemæssige lysskilte i samarbejde med en virksomhed, der til daglig producerer skilte til butikker. I deres nye form minder symbolerne om logoer fra kendte mærkevarer, som de hænger midt i Amager Centeret, hvor de peger på en kommercialisering af de ideologier og subkulturer, som symbolerne repræsenterer. Den store lysinstallation breder sig over mere end 25 meter i den centrale gågade, hvor den hænger over bl.a. Spejdersport og Søstrene Grene. I tillæg til den store lysinstallation, hænger et relief af indstøbte populærkulturelle genstande på centrets 1. sal, for enden af Høje Gågades rulletrappe. Som en tidskapsel indlemmer relieffet udstillingens ånd og skaber kontekst i både tid og sted. Udstillingen er både en fejring af Amager som historisk sted for arbejderklassen, men den rummer også en kritik af den gentrificering, som foregår.

”Esben Weile Kjær er valgt til at udstille i Amager Centret, dels fordi han i sin praksis forholder sig undersøgende til det kommercielle, og dels fordi hans værker er stærkt visuelt appellerende. Han har desuden deltaget i udviklingen af projektet i sin helhed og er begejstret for det særlige sted, som Amager Centret er.” siger direktør for FABRIKKEN for Kunst og Design, Charlotte Malte, om Weile Kjærs deltagelse på udstillingsplatformen.

Udstillingen kan ses i Amager Centret nu, og markeres med en oplæsning ved Esben Weile Kjær lørdag den 10. juli kl. 10:30 i centrets gårdhave, hvor alle er velkomne.

Udover udstillingen af Esben Weile Kjær, kan også værket ”Dee-dee-dee, dee-dee – Dah-dah-dah, dah-dah” af billedkunstner Søren Hüttel også fortsat opleves sommeren over.


Om FABRIKKEN Afd. AC

I september 2020 åbnede initiativet med et værk af Henrik Plenge Jakobsen og flere værker er på tapetet frem til og med juni 2022. Weile Kjærs bidrag følges op af bl.a. billedkunstner Michelle Eistrup til efteråret. Til kunstoplevelserne i centret knyttes forskellige events og kreative workshops for centergæster på tværs af alder.

FABRIKKEN Afd. AC er initieret af FABRIKKEN for Kunst og Design i samarbejde med Amager Centret. Projektet er støttet af 15. Juni Fonden, Statens Kunstfond, Amager Øst Lokaludvalg og Det Obelske Familiefond og Amager Centret.


Om Esben Weile Kjær

Esben Weile Kjær (f. 1992) er under uddannelse på det Kongelige Danske Kunstakademi, hvorfra han tager afgang i 2022. Han har allerede markeret sig internationalt som et af performancekunstens helt store profiler. Udover performance involverer Weile Kjærs praksis bl.a. skulptur og video, og kredser om tematikker som oplevelsesøkonomi, generationel angst og populærkulturens indflydelse på samfund og fællesskab. I 2018 kuraterede Esben Weile Kjær, i samarbejde med sin søster kuratoren Anna Weile Kjær, kunstbiennalen Alt_Cph på FABRIKKEN for Kunst og Design, under titlen ’Over-existing’. Esben Weile Kjær er medlem af den kunstnerstyregruppe, der har bidraget til udformningen af ’FABRIKKEN Afd. AC’.


Om FABRIKKEN for Kunst og Design

FABRIKKEN for Kunst og Design er Danmarks største atelierfællesskab, hvorfra over 60 kunstnere og designere dagligt skaber kunst til ind- og udland. FABRIKKEN tilbyder attraktive faciliteter for kunstproduktion i Hovedstaden og arbejder for at styrke vilkår for kunstproduktion. FABRIKKEN faciliterer desuden de tre residency-programmer FAIR, FIDA og World Wide Air.