Alt_Cph 20 tager ny form over sommeren

11. juni 2020

Pressemeddelelse

Den globale pandemis kræfter forhindrede os i at forsamle os og forme ’Alt_Cph 20: Mønstre i modstand’ i fysisk forstand, men nu vender biennalen tilbage i et noget anderledes format end oprindelig planlagt. Som konsekvens af COVID-19 genopstår dele af programmet nu som en serie digitale møder, samtaler og værkpræsentationer samt en række mindre, fysiske workshops. Programmet udfolder sig i løbet af sommeren og det tidlige efterår på Alt_Cphs hjemmeside og sociale medier, og kickstartes fredag den 19. juni med samtale med hovednavnet Silvia Federici.


Alt_Cph, der er initieret af FABRIKKEN for Kunst og Design, kurateres i år af kuratorgruppen Laboratoriet for æstetik og økologi. Under titlen ’Mønstre i Modstand’ undersøger de tværsnit og knuder mellem håndarbejde, teknologihistorier, arbejde og omsorgspraksisser sammen med en lang række af danske, nordiske og internationale aktører. Biennalens fysiske manifestation; en stor international udstilling og live-program bestående af workshops, talks og performances, skulle traditionen tro være afviklet i midt-maj i år på FABRIKKEN i København, men blev som så meget andet aflyst.


Gennem kunstneriske, filosofiske og fællesskabsinitierende eksperimenter afsøger årets biennale de modstandsformer, som blandt andet kan findes i hverdagens og hjemmets gøremål såsom håndarbejder og madlavning, der skaber mulighedsrum for bløde protestformer, som udfordrer den neoliberale ordens krav om acceleration, produktion og vækst. En af grundtankerne med den oprindelige biennale var at skabe rum for samtaler og samproduktioner på tværs af generationer, kulturer og kundskaber. Nu inviteres publikum til at opleve og tage del i et – primært digitalt – fletværk af seminarer, workshops, spil, opskrifter og digitale værker, der vil kunne opleves fra de hjemlige rammer og uafhængigt af, hvor du befinder dig.


Sommerseminarer: hysteriske utopier

Netop hjemmet og dets politiske potentialer er på programmet i Alt_Cphs første digitale sommerseminar, der afholdes allerede fredag den 19. Juni kl. 17-19. Med titlen ‘Revolution from the Kitchen’ er seminarets afsæt en samtale mellem stifter af den feministiske samtalesalon ‘Salon Hysteria’, Nazila Kivi, og den italienske feminist Silvia Federici. Federici er især kendt for sit arbejde for aflønning af husligt arbejde, som det tog sig ud i den internationale feministiske bevægelse ’Wages for Housework’ i 1970erne. Kivi og Federici vil bl.a. tale om den danske Sankt Hans-tradition med hekseafbrændinger, usynligt og undervurderet omsorgsarbejde, samt hvordan vi kan redefinere teknologi og modstand fra et feministisk perspektiv. Talken bliver til i samarbejde med kollektivet YNKB og Salon Hysteria, og er starten på en række af sommerseminarer under titlen ‘Hysterical Utopias’, der i løbet af de kommende måneder afholdes i samarbejde mellem Salon Hysteria og Alt_Cph. Her vil Salon Hysteria, i dialog med sommerens gæster, tage livtag med fortiden og fremtiden set i lyset af nutidens kriser og et feministisk perspektiv på omsorg, reproduktion og heling.


Rosita Kær, ‘Yes Darling, You Are a Real Woman’. Opslag med billeder af den 3000 år gamle Skrydstrup bluse og en rekonstruktion skabt af Käty Thrane, Anne Batzer, Britt Smelvær og Karen-Hanne Stærmose Nielsen i 1979 til Haderslev Museum.

Sommersyslerier: læsning, lytning, spil, workshops og broderi

I løbet af de næste måneder vil Alt_Cph 20 producere og præsentere en lang række digitale samtaleformater i form af podcasts, video og tekster. Publikum kan blandt andet se frem til at følge det sydfynske kollektiv, Center for Militant Futurologi, der vil rejse Danmark rundt og undersøge, hvilke færdigheder og kundskaber, der bør sættes på skemaet i Fremtidens Skole. Denne rejse bliver til en podcast med stemmer fra forskellige øko-aktivistiske og kollektivistiske initiativer i Danmark og udlandet.

Psykoanalytiker og filosof Lisa Baraitser vil tale om omsorgens (s)tilstand og alternative tidsligheder, der bryder med fremskridtets hurtige tid. Det historiske forhold mellem kvinder, informationsteknologi, vævning og algoritmer udfoldes gennem en samtale mellem den feministiske kulturteoretiker, Sadie Plant, der er forfatter af den indflydelsesrige bog ‘Zeroes+Ones’, og kunstner og forfatter, Amalie Smith, der snart udkommer med en ny bog, hvor den historiske figur Ada Lovelace, som skrev banebrydende noter om computerteknologi under den første industrielle revolution, får stemme som en ny algoritme.

Der inviteres også til broderi-salon med fokus på videndeling mellem generationer, kulturer og sociale klasser, i samarbejde med den socialøkonomiske virksomhed ‘I Tråd Med Verden’ og kunstneren Mo Maja Moesgaard. Moesgaard har til denne anledning skabt et broderi, som salonens deltagere vil blive inviteret til at brodere selv. Det vil også være muligt at erhverve sig et ‘broderi-kit’ til senere selvbrodering af værket. Inspireret af den amerikanske science fiction forfatter Ursula le Guin’s tekst ‘Bæreposeteorien om Fiktion’ har Moesgaard ligeledes skabt et værk i form af en bærepose, der kan købes i udvalgte boghandlere i København.

Den svenske kunstner Albin Werle, som arbejder i krydsfeltet mellem mytologi, magi, futurologi og spilteori, inviterer publikum til at tage del i spillet ’Masquerade’, der åbner spekulative rum for nedbrydning og genopbygning af sproglige begreber. Spillet fungerer som et blødt modstandssystem for samarbejder og samtaler, hvor nye forståelser af vores samfund og sociale systemer kan formes i fællesskab. Spillet vil både foregå som digitalt event og som et urbant spil, som alle selv kan spille i byens gader.

Publikum kan også se frem til at møde det internationale kollektiv, Oracle Working Group (US/UK/SE), som afholder en teknologisk poesiworkshop og præsenterer et online kunstværk, der gennem sort feministisk poesi, guider os til at trække vejret.


Fordybelse i digitale værker

Sideløbende med samtaler og workshops fremviser biennalen også en række digitale værker via Alt_Cphs hjemmeside, som opfordrer til opdagelse og fordybelse i flere af biennalens centrale tematikker. Et af disse er af den Grønlandsk-danske tatovør og forsker, Maya Sialuk Jacobsen. Jacobsen præsenterer et digitalt værk, hvor hun forsøger på at rekonstruere en perlehalskrave, som hendes moder bærer på et fotografi, der blev taget kort tid efter, at moderen som otteårig blev fjernet fra sin familie og bragt til Danmark af en dansk håndværker. En personlig fortælling, som væver kolonialisme, traumer og tabte traditioner sammen.

Billedkunstner Rosita Kær undersøger i værket ’Yes Darling You Are a Real Woman’, det arkæologiske fund af en 3300 år gammel bluse, antikkens vævekundskaber og en tekstilsamling tilhørende hendes bedstemor. Værket fletter forskellige tider og fortællinger – det er fyldt med huller, kløfter og forviklede tråde.

Desuden producerer Alt_Cph en podcast, som skal give publikum en lille smag på den udstilling, som aldrig blev, i samarbejde med ATLAS Magasin.


Hold dig opdateret på Alt_Cph

Programmet vokser løbende, og derfor opfordres publikum til at følge med på altcph.dk, Facebook og Instagram, hvor alle events, aktiviteter og digitale værker annonceres og løbende formidles.

Alt_Cph 20 støttes af Københavns Kommunes festivalpulje, Det Obelske Familiefond, Nordisk Kulturfonds Handmade-program, Statens Kunstfond og Knud Højgaards Fond.