Tre unge kunstprofiler udvalgt til FAIR 20/21

14. juli 2020

I sensommeren er FABRIKKEN for Kunst og Design igen klar til at byde velkommen til internationale residenter i den ikoniske bygning på Sundholm på Amager, efter forårets corona-kunstpause. Det er derfor med stor glæde, at vi nu kan offentliggøre tre stærke navne fra den nordisk-baltiske kunstscene, der er udvalgt til residencyprogrammet FAIR i sæson 20/21.


FAIR-programmet modtager kunstnere, som er på et tidligt stadie i karrieren og har bopæl i de Nordiske og Baltiske lande. Programmets formål at bidrage til et dansk kunstmiljø med netværksmuligheder og nye impulser udefra, samt at give udenlandske kunstnere researchmuligheder og indblik i den danske kunstscene.


AGATHA WARA (f. 1983)

Agatha Wara arbejder som kunstkritiker, forfatter, kurator og billedkunstner. Hun er født i Bolivia, amerikansk af oprindelse og nu bosat i Oslo. Hendes kunstneriske praksis er i høj grad centret omkring sproget og det skrevne ord, men manifesterer sig fra tid til anden også gennem visuelle udtryk og fester, der stiller sig kritisk overfor både Wara selv og vores samtid. Lige nu skriver Agatha Wara på sin debutroman ’39’ der udgives af Nasjonalmuseet i Oslo. Projektet er en auto-fiktion der dokumenterer og reflekterer over livet som 39-årig. I 2019 kunne hun desuden opleves på Chart Art Fairs udstilling ’Emerging’ med installationsværket ’A Hungry Woman’, som var kurateret af Helga Christoffersen. Waras residency løber fra oktober til og med december 2020 og hun ser frem til at starte samtaler over kaffe – og måske kulørte drinks.


KAISA MAASIK (f. 1994)

Estiske Kaisa Maasik arbejder med installation og fotografi, hvor hun går tæt på privatlivets skyggeområder som partnervold, den evige søgen efter balance og uopfyldte drømme. For Maasik er hverdagen ikke kedelig, hendes værker præsenterer ofte personaer, der defineres gennem fortolkninger af indsamlede ejendele og objekter. Maasik arbejder desuden kuratorisk og har bl.a. produceret udstillinger på EKKM, Contemporary Art Museum of Estonia. Hun er gæst i FAIR-programmet fra januar til og med marts 2021, og planlægger at udforske forholdet mellem keramik og kinetik som en del af sit residency i København.


CAMILLA EDSTRÖM ÖDEMARK (f. 1985)

Kunstner Camilla Edström Ödemark arbejder med skulptur, video og installation. Med afsæt i sin egen historie som svensktalende finne undersøger hun fremmedgørelse og afvigelser fra normen i et større samfundsmæssigt perspektiv. Hendes materialevalg tjener altid som billedmetafor for værkets betydning, der ofte kan gradbøjes, afhængig af beskuerens værdier og relationer til det materiale, der indgår i Ödemarks visuelle fortællinger – fra rengøringsmidler til brudstykker fra de legendariske ’Alien’-film. Ödemark gæster FABRIKKEN fra april til og med juni 2021.


Finsk-dansk kulturudveksling kickstarter residency-sæsonen

Allerede i august tager FABRIKKEN imod den første resident post-corona; den tidligere offentliggjorte, finske kunstner, Sirkku Rosi (f. 1987). Rosi arbejder med kroppen og kødet i performance såvel som i akvarel. Hun er gæst i FIDA-programmet i august og september. Programmets formål er at skabe netværk mellem kunstscenerne i Danmark og Finland samt at introducere kunstneren til et dansk kunstmarked.


FABRIKKENs Residencyprogrammer

Hvert år er FABRIKKEN vært for en række udenlandske kunstnere via tre residency-programmer: World Wide Air, FAIR og FIDA. Som kreativt hus med en kunstfaglig stab og et bredt felt af kunstnere samlet under ét tag, kan vi bidrage til at internationalisere den danske kunstscene ved at tilbyde gode betingelser for research- og netværk på tværs af lande.

FAIR-programmet modtager kunstnere, som er på et tidligt stadie i karrieren og har bopæl i de Nordiske og Baltiske lande. Programmets formål at bidrage til et dansk kunstmiljø med netværksmuligheder og nye impulser udefra og at give udenlandske kunstnere researchmuligheder og indblik i den danske kunstscene. FAIR er støttet af Det Nordisk Baltiske Mobilitetsprogram under Nordisk Kulturkontakt, Statens Kunstfond og Det Obelske Familiefond.

I 2019 indledte FABRIKKEN et samarbejde med Det Finske Kulturinstitut i Danmark omkring residencyprogrammet FIDA, der årligt inviterer en kunstner fra Finland på ophold i Danmark. Formålet med programmet er at skabe netværk mellem de to landes kunstscener og at introducere en finsk kunstner til det danske kunstmarked.


Læs mere om FABRIKKENs residencyprogrammer her.